Het ontstaan van camping Briza

Foto's Ontstaan en ontwikkeling

Wij: Hella en Anja hebben in september 2008 definitief ons huis en werk in Nederland ingeruild voor een zeer verouderd, maar prachtig gelegen recreatieterrein in Tsjechiƫ, net over de grens met Duitsland.

De camping stamt uit de communistische tijd en er is veel werk verzet om in de behoefte te voorzien van hedendaagse recreanten. Wij hadden 1,5 jaar de tijd genomen om van het terrein en de panden een prachtige camping te maken. De vergunningen voor het hergebruik van afvalwater middels gebruik te maken van het hoogte verschil werd niet goedgekeurd, helaas en hebben een start gemaakt met de vergunningen voor het opslaan van regen/sneeuw water.

In 2009 hebben wij het terrein van 1,2 hectare gemaaid zodat het begaanbaar werd. Doordat het woonhuis al jaren leeg stond zijn wij eerst gestart om het woonhuis uit 1867 woon klaar te maken. Het nieuwe dak dat op het huis is gekomen hebben wij uitbesteed wat niet op rolletjes verliep. Ook nadien hebben we geprobeerd werkzaamheden uit te besteden maar dit verliep zo stroef en hebben besloten alles zelf te doen met behulp van onze vriend Stawek.

Het kleine oude sanitair wat verbonden is aan ons woonhuis is gerenoveerd en voorzien van douche, toiletten en wastafels. Er is een grindweg gekomen naar de camping en ons huis.


In het voorjaar van 2009 is er een start gemaakt met het maken van terrassen om gasten met een caravan, tent of camper te kunnen ontvangen. Wij hebben grindpaden aangelegd, bomen gekapt en aangeplant en hebben borders gemaakt voor bloemen en planten. Een watervoorziening is aangelegd en fundamenten gemaakt waar in de zomer drie ruime chalets op zijn neergezet.


In het najaar zijn de balken van ons woonhuis gebruikt voor het maken van een gezellige bar en het grote gebouw naast het woonhuis heeft vijf ruimtes gekregen. Achter de bar hebben wij recreatieruimte gemaakt voor klein en groot en zijn gestart met de bouw van een nieuw sanitair die in 2011 in gebruik is gegaan. 

In de winter van 2010 hebben wij de chalets voorzien van elektra, water, badkamer en keuken. Ook is het grote gebouw voorzien van leidingen voor water en elektra.

De 10 trekkershutten hebben allemaal een nieuwe dak gekregen en zijn van binnen en buiten opgeknapt.

Nieuwe elektra leidingen en elektra kasten gemaakt voor de camping staplaatsen.In het najaar en de winter is de bedrijfskeuken gerealiseerd 

Het tijd in voorjaar van 2011 is opgegaan aan kleine klussen, tuin en de voorbereiding voor het hoogseizoen. 

In het voorjaar van 2012 is een dak gekomen op het kleine toilet gebouw voor het realiseren van een appartement in de toekomst. De winter is gebruikt om onze badkamer in ons woonhuis te realiseren en het dak van het woonhuis te isoleren tegen de koude winters hier in Tsjechiƫ. De bomen zijn weer gesnoeid en het hout is opgeslagen voor het warm houden van de bar en ons woonhuis.

In 2012 en 2013 kregen we een toeloop van toeristen en kwamen erachter dat onze water voorziening te kort schoot. In het najaar 2013 is een start gemaakt met het maken van een bazin voor extra opvang van regenwater en is op plaatsen het terrein voorzien van extra grond voor egalisatie.

2014 hebben wij een weg aangelegd naar het tenten plateau en naar het water, zodat de weg niet meer wegspoelt als het hard regent en de chalets zijn voorzien van regengoten.

Op de camping is in het najaar/winter van 2014 een WIFI aansluiting gekomen en het appartement werd gerealiseerd.

2015 is er nog een water bazin aangelegd om nog meer regen/sneeuw water op te vangen omdat de toestroom van toeristen groot was.

2016 is alles weer opnieuw in de verf gezet en zijn er meer bloemen borders gemaakt en de camping is voor zien van sensorkranen.

In het voorjaar van 2017 hebben wij een professioneel zwembad gerealiseerd op zoutbasis om het milieu zo min mogelijk te schade.

In het najaar zijn er vlonders gekomen voor het neerzetten van een lounge set.Er is een nieuwe afwas gelegenheid gebouwd en een nieuwe stortplaats voor het legen van toiletcassettes.  

2018 zijn er korven met granietstenen gemaakt om de grond van het terrein vast te houden.

2019 zijn er een aantal grindpaden vervangen voor beton en asfalt.

Voorjaar 2020 hebben wij een nieuwe campingsite gemaakt en hopen wij muntapparaten voor de douches te installeren

Hella en Anja